Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçu

Ruhsatsız silah taşıma, bulundurma veya  satın alma suçu, özel bir kanun olan 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanunu’nda düzenlenmiş suçlardandır. Suçun tamamlanması için taşıma, bulundurma veya satın alma hareketlerinin yapılması yeterlidir.

Ruhsatsız silah bulundurma suçu, ruhsatı olmayan ya da başkasının adına ruhsatlı olan silahın evde ya da iş yerinde bulundurulması ve taşıması ile oluşur. Bulundurma ruhsatı, meskende veya işyerinde olmak üzere iki şekilde düzenlenebilmektedir. Bulundurma ruhsatlı silahların atış poligonu da dahil, zorunlu hallerde bir yerden başka bir yere nakli, mahallin en büyük mülki amirinin vereceği Silah Nakil Belgesi ile mümkündür. Bu belgede belirtilen gün ve güzergah dışında silahın, mesken veya işyeri dışına çıkartılamayacağı, 6136 sayılı Kanun’da ek madde 7’de belirtilmiştir.

Silah Ruhsatı Yenilenmezse

Ruhsatsız silah taşıma suçu, taşıma ruhsatı olmadığı halde bir kimsenin silah taşımasıyla  yada şahsın taşıma ruhsatı olmasına rağmen adına kayıtlı olmayan başka bir silahı taşıması ile oluşmaktadır. Ruhsatı olan bir silahın ruhsat süresi dolduğu halde ruhsatın yenilenmediği durumlarda kişinin silahı taşıması halinde de ruhsatsız silah taşıma suçu meydana gelecektir.

Ruhsatsız silah satın alma suçu ise, kişinin taşıma ve bulundurma amacıyla ruhsatı olmayan bir silahı başkasından satın alması ile oluşmaktadır. Lakin bu satın alma eyleminin ticari amaçla olması durumunda silah ticareti suçu meydana gelecektir.

Ruhsatsız Silah Satın Alma

Ruhsatsız silah satın almanın en kötü durumu ise suçta kullanılan bir silahın alınmasıdır. Ruhsatsız silahla yakalanmanız halinde örneğin aynı silahla adam öldürme suçu gerçekleşmiş ve balistikte kanıtlanmış ise üzerinde yakalanan şahsın durum ve şartlara göre adam öldürme suçundan yargılanması kuvvetle muhtemeldir.
 
Satın alınan silahın taşıma ya da bulundurma ruhsatı beş yıl için geçerlidir. Gerekli şartların varlığı halinde her beş yılda bir yenilenmektedir. Ruhsatlar verilirken ruhsatın geçerlilik süresi ve süre bitiminden itibaren en geç altı ay içinde ruhsatın yenilenmesi gerektiği kişiye tebliğ edilir. Beş yıllık geçerlilik süresini müteakip altı ay içinde ruhsatın yenilenmemesi halinde o silaha ait ruhsat başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir